Sharp Objects'in Sonunda Ne Oluyor? Katil Kim?


Sharp Objects başrolünde ünlü oyuncu Amy Adams'ın yer aldığı 2018 tarihli HBO yapımı bir mini dizi. Dizinin yaratıcısı Marti Noxon, yönetmeni ise Dallars Buyers Club'ı yöneten Jean-Marc Vallée

Sharp Objects vahşi bir cinayeti yazmak üzere memleketine dönen gazeteci Camille Preaker'ın (Amy Adams) geçmişiyle yüzleşmesini konu ediniyor. Sharp Objects, Gillian Flynn'in aynı isimli romanından uyarlanmış. Kitap ülkemizde de Keskin Şeyler adıyla satılmakta. Öncelikle diziyi çok beğendiğimi söyleyeyim. Açıkçası izlemesi zor bir dizi, gergin ve sinir bozucu olabiliyor. Ancak başarısı da burada zaten. Dizi, 8 bölüm boyunca sizi merakta bırakmayı başarıyor ve hatta final bölümünde dahi merakınızı tam anlamıyla gidermediğini söyleyebilirim.

Sharp Objects'in "Milk" isimli sekizinci ve final bölümünü izledikten sonra aklınızda pek çok soru işareti kalmış olması muhtemel. Bu arada yazının tamamını okumadan önce söyleyeyim: dizinin kapanış (credits) bölümünün ardından ek bir sahne var. Eğer izlemediyseniz önce onu izlemenizi tavsiye ederim. Evet, eğer her şey tamamsa başlayalım. Tahmin edeceğiniz üzere aşağıda bayaa bir spoiler var. İyi okumalar!

Katil Kim?


Adora'nın (Patricia Clarkson) katil olduğunu öğrenmiş ve her şeyi çözdüğümüzü sanırken son 10 saniyede Natalie Keene ve Ann Nash'i öldürenin Amma (Eliza Scanlen) olduğunu öğrenmiştik.

Öncelikle şunun altını çizeyim: Adora, Marian'ı yıllar önce yavaşça zehirleyerek öldürdü ve az kalsın aynısını Camille ve Amma'ya da yapacaktı. Ancak anlaşılan o ki Wind Gap'teki yeni cinayetleri işleyen kişi Amma imiş.

Birazcık geriye dönelim. Adora, Marian'ı öldürmekten hapse girince Amma ablası Camille ile birlikte St. Louis'e yerleşiyor. Yaşadıkları tüm o kaos ve travmaya rağmen her şey iyi gidiyor gibi görünüyor. Ta ki Camille, Amma'nın bebek evindeki dişi bulana kadar. (Hatta anladığım kadarı ile parkenin hepsini dişlerden yapmış) Bu dişler Amma'nın eski sınıf arkadaşları olan Natalie ve Ann'a ait. Bunu fark eden Camille, kapı ağzında duran Amma'ya dehşet içinde bakıyor ve Amma "Lütfen anneme söyleme" diyor.


Kapanıştan sonra gelen kısa ama korkutucu görüntülerde Amma'nın, arkadaşları Kelsey ve Jodes'un yardımı ile birlikte cinayetleri nasıl işlediğini görüyoruz. Böylece Amma gibi küçük bir kızın, kızların dişlerini arkadaşlarının yardımı ile sökebildiğini de anlamış oluyoruz. Ayrıca bu ekstra sahnede Amma'nın St. Louis'teki yeni arkadaşı Mae'i de öldürdüğünü görüyoruz. Hatırlarsanız, annesi kapıyı çalıp kızların bir kavga ettiğini söylüyor ve Camille'e nerede olduklarını bilip bilmediğini soruyordu.


Yapımcıların diziyi bu şekilde bitirmeyi seçmeleri sebebiyle, izleyiciler Amma'nın Natalie, Ann ve Mae'i neden öldürdüğünü öğrenemiyor. Kitabın sonu da böyle şaşırtıcı biçimde bitiyor. Ancak kitapta Amma'nın Natalie ve Ann'i öldürme sebebinin Adora'nın onlara gösterdiği ilgi olduğunu öğreniyoruz. Adora, Natalie ve Ann'in asi davranışlarını düzeltmeye ve onlara yol göstermeye çalışırken Amma Adora'nın kendisi dışında birileriyle ilgilenmesini kıskanıyor. Mae'i öldürme sebebi ise Camille'in Mae'e ilgi göstermesi. Amma, bu sefer de ablasının onun dışında biriyle ilgilenmesini kıskanıyor.


Kitapta Amma'yı kızları öldürmeye iten sebepler daha ayrıntılı şekilde Camille'in ağzından anlatılmış:

Dişlere gelince, onları sadece ihtiyacı olduğu için aldı. Bebek evi mükemmel olmalıydı, tıpkı Amma'nın sevdiği her şey gibi. Bence fazlası da var. Ann ve Natalie, Adora onlarla ilgilendiği için öldü. Amma bunu haksızlık olarak algılamış olmalı. Annemin uzunca süre onu hasta etmesine izin veren Amma. Bazen insanların sana bir şey yapmasına izin verdiğinde, bunu aslında onlar için yapıyorsun. Amma, Adora'yı Adora'nın onu hasta etmesine izin vererek kontrol etti. Karşılığında rakipsiz bir sevgi ve sadakat talep etti. Başka hiçbir küçük kız izin vermedi. Aynı sebeplerle Lily Burke'ü (dizideki adıyla Mae) öldürdü. Çünkü Amma, onu daha çok sevdiğimden şüphelendi.

Dizide Camille'in hikayesi biraz havada kalıyor. Ancak kitapta Amma'nın tutuklanmasının ardından Camille, sağlıklı bir aile hayatını deneyimlemek amacı ile editörü Curry (Miguel Sandoval) ve eşinin yanına taşınıyor. 

Şimdilik HBO'nun diziyi ikinci sezona taşıma planı yok gibi görünüyor. Zaten ikinci sezon için yeni bir kaynak da yok. Belki böylesi daha iyidir. Amma'nın parmaklıklar ardındaki yaşamını görmemiz gerekli mi? 

Geriye sadece Amy Adams'ı Emmy konuşmasını dinlemek kaldı! Sizce dizi nasıl bitti, Amy Adams'ı benim kadar başarılı buldunuz mu? Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın. 



Kaynak: Esquire

1 yorum:

  1. bunu okuyana kadar asla böyle bir şeye ihtimal vermemiştim

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.