Yanlış Filmle Oscar Kazanan 10 Oyuncu! (Cinemablend'e Göre)

Ödüller komik şeyler. Belirli bir süre içersinde belirli bir kategorideki en iyi yarışmacıyı belirlemek için tasarlanmışlar. Yani bu da demek oluyor ki oldukça iyi performanslar ya da filmler, sırf diğer aday azıcık daha iyi kabul edildiği için ödüllendirilemiyor, gerekli takdiri toplayamıyor. Üstelik bu her sene oluyor. İşte Cinemablend de aslında başka bir filmle Oscar'ı daha çok hak ettikleri halde başka bir filmle Oscar alan oyuncuları derlemiş. Bize de çevirmek düşer!

2016 Oscar'larında Leonardo Dicaprio'nun bu sene En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alacağını söyleyen birçok kişi var. Bazıları ise Revenant'ın (aday olduğu film - Türkçesi: Diriliş) Dicaprio'nun en iyi performansı olmadığını söylüyor. Tabi ki Leonardo Dicaprio kazanırsa, bunu hak etmediğini söylemiyoruz. Ayrıca az sonra sayacağımız 10 isim için de bunu söylemiyoruz. Ama şöyle de bir gerçek var ki birçok oyuncu ya da yönetmen eve heykeli götürdükleri filmle değil de Oscar'ı kaybettikleri filmle sonsuza dek hatırlanacak.


1. Jennifer Lawrence : Umut Işığım (Silver Linings Playbook)
Jennifer Lawrence 2010 yapımı bağımsız film Winter's Bone (Gerçeğin Parçaları) ile adı sanı duyulmamış bir oyuncu olmaktan çıkıp birdenbire Akademi Ödülü adayı birine dönüştü. Ödülü alamamasının sebebi belki de isminin az duyulmasındandır. Natalie Portman o sene Black Swan'la ödülü almıştı. (Tabi ki Natalie Portman'ın Black Swan'da harika olduğunu reddediyor değiliz.) Bununla birlikte Akademi Jennifer Lawrence'a Silver Linings Playbook (Umut Işığım) filmindeki performansı için ödülü vererek gönlünü aldı diyebiliriz.

Alması Gereken: Winter's Bone
Aldığı: Silver Linings Playbook

2. Morgan Freeman - Million Dollar Baby (Milyonluk Bebek)
Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption) ilk gösterildiğinde gündeme bomba gibi düşmüştü, şimdilerde çoğu kişinin adını bile duymadığı bir film olduğuna inanmak zor. Anlaşılan Akademi, o sene seyirciyle aynı fikirde olmamış. Film, En iyi Film seçilmediği gibi; Morgan Freeman da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alamadı. Galiba sebebi; o sene,  Forrest Gump'ın ödüllere tıpkı Forrest Gump'ın koştuğu gibi koşmasıydı. Freeman, ödül aldığı film olan Million Dollar Baby'de gayet iyidi fakat o her zaman akıllarda Red olarak kalacak.

Alması Gereken: Esaretin Bedeli
Aldığı: Milyonluk Bebek

3. Al Pacino - Scent of a Woman (Kadın Kokusu)


Al Pacino'nun Scent of a Woman'daki (Kadın Kokusu'ndaki) rolü kesinlikle unutulmaz.  Film boyunca tamamen acımasız bir adam var karşımızda. Biz de onu bu yüzden sevdik zaten. Ama bu Al Pacino... Eşi, benzeri görülmemiş bir yetenek. İki Godfather filmi (Godfather, Godfather: Part II) için, Serpico, Dog Day Afternoon (Köpeklerin Günü) filmleri için Oscar'a aday gösterildi. Hangisi için kazanmalıydı onu bile söyleyemiyoruz. Hepsinde bir başka iyi taraf var. Ama kesinlikle onlardan bir tanesi için kazanmayı hak ediyordu.

Alması Gereken: Baba, Baba 2, Serpiko, Köpeklerin Günü
Aldığı: Kadın Kokusu

4. Paul Newman - The Color of Money (Paranın Rengi)

Paul Newman 1987'de The Color of Money'le En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü alana kadar 6 kez aday olmuştu. Yanlış olmasın, Newman; Martin Scorsese'nin filminde oldukça iyidi, ama "Fast Eddie Felson"ı oynadığı 1962 yapımı The Hustler'da (Bilardocu'da) da en az onun kadar iyidi. Ancak o sene, Maximilian Schell, Judgment at Nuremberg (Nürenberg Duruşması) filmiyle Oscar'ı kaptı. 1968'deyse büyük ihtimalle en ikonik rolü olan Cool Hand Luke'la (Parmaklıklar Ardında ile) Oscar'ı kaybetti. Bu sefer Akademi büyük bir hata yapmış gibi görünüyor.

Alması Gereken: Cool Hand Luke (Parmaklıklar Ardında), The Hustler (Bilardocu)
Aldığı: The Color of Money (Paranın Rengi)

5. Julianne Moore - Still Alice (Unutma Beni)

Siz Still Alice'i Google'da aratıp hangi film olduğunu hatırlamaya çalışırken biraz bekleyelim. Fark ettiğiniz üzere en iyi filmi değil, Julianne Moore kesinlikle Alzheimer'la mücadele eden profesörü oldukça iyi canlandırmış. Lafımız yok. Ancak bizce Far From Heaven (Cennetten Çok Uzakta) onun bugüne kadarki en iyi performansı. Ne yazık ki ödülü, kendisinin de kadrosunda yer aldığı The Hours (Saatler) filminde Virginia Woolf'u canlandıran Nicole Kidman'a kaptırmıştı. (Aynı zamanda Julianne Moore aynı filmle (The Hours) En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu adayıydı ancak kazanamadı.)

Alması Gereken: Far From Heaven (Cennetten Çok Uzakta)
Aldığı: Still Alice (Unutma Beni)

6. Russell Crowe - Gladiator (Gladyatör)


Russell Crowe 2000'lerin başında art arda 3 sene En İyi Erkek Oyuncu adayı oldu. The Insider'la (Köstebek) 2000 yılında kaybetti. 2002'de A Beautiful Mind'taki (Akıl Oyunları) John Nash rolüyle kaybetti. A Beautiful Mind, En İyi Film, Yönetmen, Kadın Oyuncu ve Uyarlama Senaryo ödüllerini almıştı. Crowe'nin o sene Oscar alamaması dikkat çekiciydi. Belki gözden kaçmıştı belki de bir sene önce Gladyatör'le ödül aldığı için vermek istemediler. 

Alması Gereken: The Insider (Köstebek) (1999), A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)
Aldığı: Gladyatör

7. John Wayne - True Grit (İz Peşinde)

True Grit, ihtiyar John Wayne için mükemmel bir roldü. Eski polis şefi, harika bir kovboy son bir maceraya çıkıyor. Bu rol "Dük" için biçilmiş kaftandı. Ancak yine de en iyi rolü değildi. John Wayne en iyi performanslarını kovboy filmlerinde gerçekleştirdi. Onların zamanında kovboy filmleri, şimdiki çizgi roman filmleri olarak nitelendirilebilir. Çok popülerlerdi ve finansal açıdan da başarılı. Ancak nadiren ödül alırlardı. Wayne'nin fantastik, Oscar'a değer rolleri  The Searchers (Çöl Aslanı) ya da Rio Bravo'ydu. (Kahramanlar Şehri) Şimdi geriye dönüp bakınca gözden kaçmışlar gibi görünüyor.

Dük: Kaliforniya'nın Glandale şehrindeki komşuları John'a "Koca Dük" diye hitap etmeye başladılar çünkü takma adı küçük dük olan Airedale teryesi köpeğini yanına almadan hiçbir yere gitmezdi. John "Dük" lakabını "Marion" ismine tercih etti ve bu ismi hayatının sonuna kadar taşıdı.

Alması Gereken: Çöl Aslanı, Kahramanlar Şehri
Aldığı: True Grit (İz Peşinde)

8. Henry Fonda - On Golden Pond (Altın Göl)

Henry Fonda bu dünyaya gelmiş en iyi aktörlerden birisi. İlk Oscar'ına 1941'de aday gösterildi. Ancak 40 yıl sonra eve heykelcik götürebildi. 1981'de On Golden Pond'la (Altın Göl) Oscar'ı kazandı. Sonunda kazandığını görmek harikaydı. Ancak ilk adaylığı olan Tom Joad rolüyle The Grapes of Wrath (Gazap Üzümleri) filminde en iyi performansını gerçekleştirdi. Gerçekten kalıcılığı zamanla test edilmiş ve sonsuza dek onu hatırlamamızı sağlayacak bir performanstı. O sene The Philidelphia Story filmiyle Jimmy Stewart'a kaybetti. Bu da tabi ki kabul edilebilir, saygıdeğer bir mağlubiyet.

Alması Gereken: Gazap Üzümleri
Aldığı: Altın Göl

9. George Clooney - Syriana


George Clooney ilgi çekici bir örnek çünkü aday gösterildiği ilk yıl kazandı. Yine de yanlış film için kazandı. Syriana filmi için En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldığı yıl, aynı zamanda yönetmenliğini yapıp senaryosunu yazdığı Good Night & Luck (İyi Geceler, İyi Şanslar) filmi için En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün senaryo kategorilerinde aday gösterilmişti. O sene bir Oscar kazandığı için sevinçliyiz ancak heykelciğin levhasına yanlış isim kazınmış.

Alması Gereken: İyi Geceler & İyi Şanslar
Aldığı: Syriana

10. Martin Scorsese -The Departed (Köstebek) (2006)

The Departed (Köstebek) kesinlikle 2006'nın en iyi filmlerindendi. Martin Scorsese'ye En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran tek film. Bu size Köstebek'in Scorsese'nin en iyi filmi olduğunu düşündürtebilir. Ancak değil. Scorsese'ye yazık olmuş, Akademi oyuncular ne zaman yönetmenliğe el atsa beğeniyor. Ordinary People (Sıradan İnsanlar - Büyük Ceza) filmiyle Robert Redford, 1980'de ödülü aldı. O sene Martin, Raging Bull (Kızgın Boğa) filmiyle aday gösterilmişti. 1989'daysa Dances With Wolves (Kurtlarla Dans) filmiyle Kevin Costner ödül almıştı. O sene Scorsese, Goodfellas'la (Sıkı Dostlar) aday gösterilmişti.

Alması Gereken: Raging Bull (Kızgın Boğa), Goodfellas (Sıkı Dostlar)
Aldığı: The Departed (Köstebek)

1 yorum:

  1. ve Leonardo Oscar ı Alır :) Güzel Bi Çalışma Olmuş Çoğu Konuda Katılmamak Elde Değil Hele ki Morgan Freeman ın Esaretin Bedeli'nde Alamaması :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.