DC'nin Çoklu Evrenleri (Multiverse) vs. Marvel Evreni






Marvel ve DC'nin farklarından biri de dizi ve filmlerindeki karakterlerini bağdaştırma şekilleri. Marvel kendi evreninde her şeyin bağlantılı olduğuna inanırken DC, çoklu evrenlerinin farklı platformlarda gelişmesine izin veriyor. DC'nin beyin takımından Zack Snyder'e göre bu strateji, çokluevren teorisinin doğasında olan çeşitlilik sebebiyle işe yarıyor.

Zack Snyder, Hall Of Justice podcast'le yaptığı röportajında DC Evreni'nin televizyon ve film kategorilerindeki çeşitliliğini kutladı. The Batman v. Superman: Dawn Of Justice filminin yönetmeni olan Zack Snyder, röportajında bu konuda şunları söyledi:

Tüm öyküleri bir evrende toplamaya karşı çıkıyoruz, karakterlerimizin çoklu evrenlerde yer almalarına izin veriyoruz. Böylesi izleyici için çok daha eğlenceli ve değerli.

Televizyon fanlarının dizide Flash'ı canlandıran Grant Gustin'i gelecekte herhangi bir Justice League filminde Flash olarak izlemek istemelerine, ya da film fanlarının Superman'i canlandıran Henry Cavill'in kuzeni Supergirl'ü görmek için bir ara diziye uğramasını istemelerine rağmen, Zack Snyder iki evrenin asla bir araya gelmeyeceğini açıkça belirtti.

Bu yaklaşım tarzına göre,  DC Comics'in çizgi romanlarında yer alan öyküler farklı boyutlarda ilerlemeye devam ediyor. Bu da demek oluyor ki istediğiniz Flash'ı destekleyebilirsiniz. Hatta isterseniz birden fazlasını aynı anda destekleyebilirsiniz. Gotham'a katlanamıyor musunuz? Sorun değil, çünkü Ben Affleck'in canlandırdığı Batman'i anlamak için Gotham'ı izlemenize gerek yok.

Marvel'da işler farklı yürüyor. Marvel filmlerini tam anlamıyla anlamak isteyen izleyici, bunun için dizilerini de izlemeli. Agents of S.H.I.E.L.D'in 2. sezonunu izlemeden, Avengers: Age Of Ultron'u izleyen herhangi birine bunu sorabilirsiniz.

Marvel'ın televizyon dizilerinin ve filmlerinin aynı uzay-zamanda geçmesi Marvel'a bir avantaj sağlıyor. Yeni konseptleri önce TV'de deneyebilirler ve eğer başarılı olursa daha sonra bunu filmlerinde kullanabilirler. Agent Carter'da olduğu gibi tam tersini yapıp filmlerde başarılı olan bir karakteri alıp onlara yeni maceralar yaşatabilecekleri bir dizi yapabilirler.

Marvel'ın yöntemi, Marvel Sinematik Evreni için büyük bir oyun alanı oluştururken, hayranlarını tek bir yorumu izlemeye mecbur bırakıyor. Sadece bundan ibaret değil, bu yöntem Marvel hayranlarının sadece bir sinema filmi izleyerek iyi vakit geçirmelerini sağlamakla kalmayıp, onları dizilerini de izlemeye zorluyor. Türkiye'de diziler yasal olmayan yollardan izlense de yabancı izleyicinin büyük bölümü dizileri Netflix gibi platformlar üzerinden ayrıca para ödeyerek izliyor. Bu da izleyiciyi daha fazla para ödemek zorunda bırakıyor.

Bunları düşünerek iki tarafa da çamur atmaya çalışmak manasız. Yukarıda saydığımız şeyler, DC ve Marvel'ın film ve TV dizilerindeki çeşitliliği sağlayan şeyler. Bu farklılıklar da herkese ayrı ayrı hitap eden bir şeyler olmasını sağlıyor. TV ve filmler için devasa bir birleşik evren de isteseniz, ya da ikiye ayrılmış evrenler... Oralarda bir yerlerde sizin de hoşunuza gidebilecek bir şeyler büyük ihtimalle vardır.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.