2016 Yaz Filmlerinin Kazananları ve Kaybedenleri! (Upuzun Liste)


Şimdiden 2016 yaz sezonunun sonuna geldiğimize inanmak zor. Hem de Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı'nı daha geçen hafta izlediğimizi sanıyorken. Filmler açısından en azından ilgi çekici bir sezon olduğu söylenebilir. Ancak her zaman ve her şeyde olduğu gibi 2016 yaz sezonunun da kazananları ve kaybedenleri var.

Gişelerde artık durgun bir sezona rastlamamıza rağmen, hala neler olup bittiğine, kimin hangi tarafta olduğuna şöyle bir göz atabiliriz. Upuzuun bir listeyle arayı kapatalım dedim. Aklınıza gelebilecek her türlü filme genel bir yorum yaptık. Hadi kadeh kaldıralım: 2016 yaz sinemasının en iyi ve en kötü zamanlarına!


Kazanan: Korku Filmleri

Korku Seansı 2 (The Conjuring 2) ve Işıklar Sönünce (Lights Out), korku filmlerinin neden hala Hollywood'un yükse bütçeli kısmında çok önemli bir yere sahip olduğu konusunda tartışmalar yarattı. Her iki film de kendi açılarından oldukça iyi oynanmıştı ve filmlerin büyük liglere geçmesi için de açık kapı bırakmıştı. Daha da ilginci, Suicide Squad'ın (Gerçek Kötüler) Ağustos ayındaki mükemmellik saltanatını yıkan film düşük bütçeli Don't Breathe (Nefesini Tut) oldu. Fede Alvarez'in terördeki en son alıştırmasından sonra hayranlarının ve eleştirmenlerin övgülerini düşünürsek yönetmenden daha pek çok korku filmi izleyeceğimize eminiz.


Kaybeden: Komedi Filmleri

Ah Komedi! O kadar harika bir tür ki bu yaz iyi hitler üretmekte başarısız olduğu gerçeğine gülmemek elde değil. Keanu ve The Nice Guys (İyi Adamlar) gibi filmler iyi birer yarışmacı oldular, ancak bir sebepten her ikisi de belirgin şekilde beklenenden düşük bir performans gösterdi. Genel olarak ortalama bir performans gösteren Ghostbusters'dan bahsetmiyorum bile. Başarılı olacağına kesin gözüyle bakılan Neighbors 2 bile beklenen sonucu alamadı. Komedinin, yazın en zor türü olmadığı apaçık bir gerçek. Komedi, yeni fikrini dünyaya satmadan önce oturup etraflıca düşünmeli.


Kazanan: Will Smith

Will Smith 2016'da sadece bir kurşundan kaçmakla kalmadı, kadere birkaç kez de o ateş etti. Smith Independence Day: Resurgence'ın (Kurtulus Günü 2: Yeni Tehdit) başarısızlığını geride bırakıp, Suicide Squad'da (Gerçek Kötüler) Deadshot'ı canlandırdı. Smith'in Gerçek Kötüler'deki performansı muhtemelen onun uzun zamandır izlediğimiz en eğlenceli performansıydı. Umuyoruz, Bad Boys For Life gibi gelecekteki projelerinde de West Philadelphia'nın onuru için** bunu devam ettirir.

**Will Smith'in 1990-96 yılları arasında başrolünde olduğu The Fresh Prince of Bel-Air dizisine gönderme.


Kaybeden: Melissa McCarthy

Melissa McCarthy'yi gerçekten seviyoruz. Hatta, onun gibi enerjik, bazen öfkeli ve komediye yatkın biri olmamak bizi üzüyor. Ancak McCarthy için, 2016 yılında kariyerini daha da yukarı çıkartacak bir komedi hitine girmek zor oldu. The Boss (Patron) piyasada sezon dışı ve sıradan olarak değerlendirilirken, Ghostbusters Sony'nin kötü gün fonunda büyük bir kayba yol açmıştı. İnsanların bu iki filmden hoşlanmaması tamamıyla onun suçu olmasa da bunun geçici bir başarısızlık mı yoksa daha mı kötüsü olduğunu merak ediyoruz.


Kazanan: Animasyon Severler

Eğer bir animasyon severseniz, bu yaz hem çocuklara hem yetişkinlere yönelik birçok seçeneğiniz vardı. Kayıp Balık Dori'nin (Finding Dory)** duygusal yolculuğu olsun, Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı'ndaki (The Secret Life of Pets) kurnaz 4 ayaklı dostlarımız olsun, ya da Sausage Party'nin yiyecek odaklı çılgınlığı, hepsi çok eğlenceliydi. Kubo ve Sihirli Telleri de (Kubo and the Two Strings) entelektüel izleyiciyi büyüledi. Herkes hak ettiği payı almış gibi görünüyor. Bu filmlerin hasıtlatları da toplumun animasyona açlığının ne kadar büyüdüğünü gösteriyor.

**Biz 2 Eylül'de izleyebileceğiz :(

Gelmiş Geçmiş En İyi Animasyonlar yazısı için tıklayın.


Kaybedenler: Indie (Bağımsız Film) Severler

Normalde, yazın bir ya da iki bağımsız (indie) hit filmin büyük kitleler tarafından övüldüğünü duyarız. Genelde filmlere de neden bu kadar övüldüğünü görmek için gideriz. 2016'da öyle bir şey olmadı. Gerçi piyasada bağımsız hit denilebilecek tek film Kaptan Fantastik (Captain Fantastic)'ti. O da hatırlayabildiğimiz tek tük indie filmlerden biriydi desek yanlış olmaz. The Neon Demon, Drive filminin görüntü yönetmeninden çıkmış olmasından dolayı, Drive fanlarına kendisine sevdirmesine kesin gözüyle bakılırken bu şansını elinden kaçırdı. Yılın sonuna doğru, ödül sezonu da yaklaşırken daha zorlayıcı bağımsız filmler görmeyi umuyoruz.


Kazanan: Kadın Süperkahraman Projeleri

Bundan 5 yıl önce, Wonder Woman ya da Kaptan Marvel (Captain Marvel) gibi filmlerin yakın bir gelecekte vizyona gireceğini söyleseler muhtemelen gülerdiniz. Bakın oldu bile, iki film de birkaç sene içinde vizyona girmekle kalmıyor aynı zamanda eğlence sektörü için büyük umut vaat ediyor. Gal Gadot, 2017 yılında vizyona girecek Wonder Woman'da Amazon prensesi olarak insanlığı yine insanlığın kötülüklerinden koruyacak. Brie Larson ise uzun zamandır beklenen Kaptan Marvel filminin başrolüne seçildi. Filmin 2019'da vizyona girmesi bekleniyor. Bakalım Hollywood bu kadın başrollü A sınıfı filmleri nasıl sergileyecek.


Kaybedenler: Remake'ler (Yeni Versiyonlar)

Remake'ler: yani film o kadar iyimiş ki iki kere yaptılar! En azından Ben-Hur ve Ghostbusters'ı yeniden beyazperdeye getiren arkadaşların öyle düşündüğünü sanıyoruz. Maalesef gururumuz Haluk Bilginer'e yazık oldu. Haluk Bilginer'in Simonides karakterini canlandırdığı Ben-Hur kötü eleştirilerin yanısıra 5.5 IMDB puanına sahip. Her iki film de büyük bir yatırım kaybı olarak görünüyor. Stüdyo Ocean's 8'i ya da diğer başka serbest yeni versiyonları / remake gibi görünen devam filmlerini / remake kelimesinin yanında yer alan herhangi bir şeyi yapmadan önce iki kere düşünmek isteyebilir, çünkü bu sene maalesef hiçbiri başarı sağlayamadı.


Kazanan: Disney / Marvel

2016'nın en yüksek hasılat yapan 5 filminin 4'ü Disney'e ait. Disney ve Marvel ortak yapımı bir film bu senenin şimdiye kadar en yüksek hasılat yapan filmi oldu. Ne olduğunu tahmin etmişsinizdir, tabi ki Kaptan Amerika: Kahramanlarin Savasi (Captain America: Civil War). Aslında Orman Çocuğu (The Jungle Book) sezon öncesi rüzgarını estirmişken Kaptan Amerika'nın zor bir şeyi başardığı söylenebilir. Kayıp Balık Dori'nin 2003 yapımı Kayıp Balık Nemo'yla aynı konseptle başarı sağlaması hala büyük bir sürpriz. Filmin Disney'de işleri yoluna koyduğunu söyleyebiliriz.


Kaybeden: Warner Bros. / DC Comics

İyi haber: Suicide Squad, Warner Bros'u çizgi roman filmlerinde oyunda tuttu ve onlara bir kamyon dolusu para ve hayran sevgisi getirdi. (Eleştirmenlerin saygısını kazanamasa da) Kötü haber ise Merkezi İstihbarat (Central Intelligence), Tarzan Efsanesi (The Legend of Tarzan), ve hatta Senden Önce Ben (Me Before You) gibi filmler onlara hiçbir şey katmadı. Hepsi zaten azalmış geri dönüşleri (gelir, övgü) ortalama bir seviyeye getirdi. Eski bir çalışandan olduğu iddia edilen mektubun da geleceklerine toz pembe bir renk kattığı söylenemez.


Kazanan: Hollywood Stüdyoları

Geçtiğimiz yılın blockbuster yazından sonra bu sene daha az izlenme olacağı söylenirken Hollywood o meşhur şapkasından tavşanı çıkardı! Geçen yaza kıyasla %3 hasılat artışı oldu. Hala kendi problemleri olabilir. Ama stüdyolar moralleri bozuk şekilde ileriye giderken, bu küçük zafer bile tatlı gelecektir. 2017'nin oldukça parlak görünen büyük bilet satışları şimdiden piyasadaki yerlerini yapıyor.


Kaybeden: Bilim Kurgu / Fantastik

Genelde bağlantılı bu iki türün kötü bir sene geçirdiğini söylemek için iki büyük işarete ihtiyacınız varsa, uzakta aramayın: Warcraft: İki Dünyanın İlk Karşılaşması ve Independence Day: Resurgence (Kurtulus Günü 2: Yeni Tehdit).
Dünya çapında bir başarı elde etmeyi hedefleyen Warcraft ve Roland Emmerich'in ölümcül derecede gecikmiş devam filmi Kurtuluş Günü 2, eleştirmenler tarafından acımasızca eleştirildi. Yurtiçi hasılata bakarak her iki filmin de seyirci tarafından reddedildiğini söyleyebiliriz. Özellikle kağıt üzerindeyken bazı şeylerden emin olmalıydılar. Belki de bilim kurguya ve fantastik filmlere bir mola verip yeniden toplanıp rüya fabrikasını doldurma vakti gelmiştir. Tabi yapması, söylemesinden daha zor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.