Tüm DC Filmlerini Kara Şövalye'yle Mi Karşılaştırıyoruz?


DC Comics ve Warner Bros, son birkaç yıldır DC'nin Genişletilmiş Evreni'ni (DC Extended Universe'u) inşa ediyor. Bu filmler finansal olarak iyi başarılar elde etseler de pek iyi eleştiriler alamıyorlar. Man of Steel 2013'te karışık eleştiriler alırken, bu yıl çıkan Batman v Superman: Dawn of Justice ve Suicide Squad çoğunlukla negatif eleştiriler aldı. Sıradan film izleyicileri ve filmi izlemek için para ödeyenler için beğenip beğenmemek subjektif. Suicide Squad yazarı John Ostrander'a sorarsanız, bu nefretin bir kısmı 2008 yapımı Kara Şövalye'yle yapılan adil olmayan kıyaslamalardan kaynaklanıyor.

Ostrander, Suicide Squad'ın yazarı yani 1986'nın İntihar Mangası'nı modern dünyaya uyarlayan kişi. ComicMix'te filmin neresini sevip, sevmediği hakkında bir köşe yazmışlığı da var. Köşe yazısında şöyle diyor: Bazı eleştirilerin doğasında hiçbir süperkahraman filminin Christopher Nolan'ın ikinci Batman'i olamayacağı önyargısı var.

"Hem basılmış hem online bazı eleştirilerin yazarlarlarının filmi beğenmediğini biliyorum. Bu normal, herkes kendi fikrini açıklamakta özgür, bu fikir yanlış olsa bile. Benim problemim şu, en azından bazı medya görüşleri; süperkahraman filmlerinden ve bu "taşıyan" (tentpole) filmlerden sıkıldıklarını ve bu filmlerin sona ermelerini görmek istediklerini bazen açıkça, bazen örtülü olarak söylüyorlar. Bakın, anlıyorum -- çıkan tüm filmleri izlemek zorundalar ve büyük ihtimalle tüm o blockbuster (gişe yapan) filmlerden sıkılmışlardır. Eğer tüm süperkahraman filmleri Kara Şövalye değilse de, bir gün biri olacak s*rtük. Bence o belirli seviyeye gelmek üzere. Ben nasıl kendimi filmi sevmeye hazırlamışsam, onlar da nefret etmeye hazırlanmış."

Yaklaşık 10 yıl önceki devasa başarısından beri (emsalsiz 1 milyar dolarlık gişesi ve 2 adet Oscar kazanması) Kara Şövalye, kendisiyle karşılaştırılan neredeyse her süper kahraman filmi için altın bir standart haline geldi. Bazıları gibi filmin gerçekten iyi olup olmadığını tartışmaya kalkmanın akıllıca bir hamle olduğunu sanmıyorum. Tek bir nokta var, Kara Şövalye daha çok bir suç filmi gibiydi ve Caped Crusader'daki fantastik elementlerden uzak durmuş ve hikayeyi daha gerçeğe yakın, ayakları yere basar şekilde anlatmıştı. (tıpkı ataları ve varisleri gibi)

Süper kahraman filmleri de diğer türdeki filmler gibi nasıl bir iş çıkarttıklarına, ne kadar iyi olduklarına göre değerlendirilmeli, eskilerden bir filmi ne kadar hatırlattıklarıyla değil. Eğer süper kahraman filmlerini o kadar önemsemiyorsanız, mümkünse tabi,  onları eleştirmeyi daha açık fikirli insanlara bıkabilirsiniz.

Artık büyük ihtimalle Suicide Squad için kimsenin fikri değişmeyecektir. Ancak film, hem çizgi roman okuyucularından hem de eleştirmenler arasından birkaçını fanı yapmayı başardı. Para açısından da ilk yurtiçi haftasına iyi bir başlangıç yaptı. DC Genişletilmiş Evreni'nin geleceğine gelince, yeni filmlerin yönetici departmanındaki yaratıcı değişikliklerin, torpil hakkındaki genel görüşü değiştireceği ya da onu eleştiri kargaşasında bırakabileceği ihtimalleri söz konusu. Sanırım sadece bekleyip, göreceğiz.

Kaynak: Cinemablend 

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce gelecekte herhangi bir süper kahraman filmi Nolan'ın efsanevi Kara Şövalye filminin başarısına yetişebilecek mi? Yorumlarınızı bekliyorum. 

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.